Spojení kreativity a inovace. Světový den, který oslavuje i digitální umění.

Spojení kreativity a inovace. Světový den, který oslavuje i digitální umění.

V dnešní uspěchané době je potřeba se zastavit a zamyslet nad hodnotami, které tvoří náš svět. Významné dny mohou být brzdou, která nás zarazí de sedadel. 21. dubna slavíme Světový den kreativity a inovací. Slyšeli jste o něm? A máte představu, jak souvisí s digitálním uměním?

Věděli jste, že 21. dubna slavíme Světový den kreativity a inovací? My ne. A není divu. Tento světový den slavíme pouhých 6 let. Vznikl pod záštitou OSN. Hlavním cílem bylo oslavit kreativitu a inovaci, které pomohou při růstu ekonomiky. Ano, opravdu. Kreativitu a inovaci oslavujeme kvůli zisku.

Nepopiratelným faktem je, že díky kreativitě vznikají inovativní nápady. Ty jsou potřebné pro růst v jakékoli oblasti. Ať už se jedná o vědu, techniku nebo umění či seberozvoj. Podívejte se tento den na svět kolem sebe novýma očima. Třeba i vy dostanete geniální nápad, který rozhoupe váš svět.

A jak souvisí Světový den kreativity a inovací s digitálním uměním?

Umění je staré jako lidstvo samo, tedy téměř. V celé historii prochází velkými změnami a v současnosti je pro mnoho běžných smrtelníků těžko uchopitelné. Abstraktní umění, které vypráví příběhy a působí zejména na emoci, obvykle nenachází uznání u všech bez výjimek.

Podobně na tom je i digitální umění. To se liší od běžného umění tím, že do díla autor zasáhl za pomoci počítače. Může se jednat o práce zcela vytvořené digitálně, nebo díla, která jsou digitálně pouze přetvořená.

Do umění zasahuje i umělá inteligence. Jistě bychom obrázky generované AI neoznačili za díla světového významu, ale nezastupitelnou roli mají.

Stalo se vám už někdy, že vám někdo poslal fotografii krásných šťěňátek s koťaty, jak si hrají na trávníku? Obraz, který by vás mohl dojmout až k slzám. Ale když jste se pozorně zadívali, tak jste zjistili, že něco nesedí. A možná to bylo proto, že celé dílo vygenerovala umělá inteligence.

To je jedna z obrovských nevýhod, které AI má. Vždy za jejím dílem stojí člověk, který má nějaký cíl. Může vás chtít dojmout k slzám, může chtít vygenerovat světové dílo, nebo také může vytvářet obrazy, které vás mají manipulovat. A není to chyba generátoru. To jsou pouze jedničky a nuly. Za provázky tahá ten, kdo píše prompt - zadání.

Generované obrázky, jako součást vašeho webu

Když vlastníte webové stránky, jistě víte, že atraktivní obsah tvoří i obrázky. Některé si vyfotíte sami, jiné seženete ve fotobankách. A další možností je nechat je vygenerovat umělou inteligencí.

I nás trápilo, kde obrázky vzít a nekrást. Začali jsme pracovat s generátory grafiky a obrázky byly na světě do minuty. Jsou vždy dokonalé? Rozhodně ne. I tady platí, že vše, co AI napíše, či vytvoří, je třeba ověřit. 

Nicméně součástí našeho redakčního systému je novinka. Generátor obrázků spojený přímo se správou vašeho webu. Jednoduše při vkládání obrázků k textům nevložíte ten svůj, ale napíšete si zadání a “samo” se to vytvoří. A nebo ještě jednodušeji, necháte AI, aby obrázek vytvořila z textu v systému. A pak stačí obrázek za pomoci jednoho tlačítka vložit. A ilustrace k článku je na světě.

AI jako budoucnost umění

Člověk by si mohl myslet, že malíři, fotografové a další umělci nebudou mít práci. Tam rozhodně ještě nejsme a nikdo neví, zda tam někdy budeme. Generátor obrázků tvoří tak, že prostuduje obrazy, které jsou dostupné online a za pomoci vámi vytvořeného příkazu vytvoří nové dílo. 

Společnost se pře o tom, zda jsou tato díla originály či plagiáty. Zákonnou oporu tvoření obrázků tímto způsobem zatím nemá. A tak je na etice jedince, případně společnosti zprostředkovávající AI, jak bude s díly pracovat.

umělá inteligence potenciál tvořit kvalitní vizuální díla? To zcela jistě. Budou to díla světového významu? To zatím nejspíše ne. A je to to, co chceme dělat? Za nás platí, že pokud budete obrázky vytvářet s čistými záměry, pak do toho jděte. Vizuál je nedílnou součástí úspěšného webu. A přijmout pomocnou ruku při jeho vytváření je skvělá příležitost. Nebojte se být inovativní - nebojte se zisku!

Promyšlený web - to je OptimWeb.

 

Za výsledky jdeme společně. Ozvěte se!

Potřebujete redesign starého webu či e-shopu? Máte nový webový projekt připravený? Máte ho zatím pouze v hlavě? Neváhejte nás kontaktovat. Rádi s vámi projekt zkonzultujeme a pomůžeme vám nalézt optimální řešení.